Koulun taideteokset

Kantojen valtakunta

Leinolan koulussa on taiteilija Jan-Erik Anderssonin ”sosiaalisesti lämmittävä” taideteossarja vuodelta 1994. Andersson halusi tehdä teoksen, joka menisi ”syvemmälle” koulun sosiaalisiin ja arkkitehtonisiin rakenteisiin. Hän aloitti luomalla tarinan, joka toimi lähtökohtana veistoksille sekä sisällä että ulkona ja koulurakennuksen katolla.

Tarina kertoo siitä, että myrsky vie mukanaan kaikki puut ja heittää ne taivaalle. Taivaalle muodostuu iso puunrunkojen verkosto peittämään aurinkoa. Lapset yrittävät saada auringon taas paistamaan, ja tässä he saavat apua useilta hahmoilta. Apuun tulee muun muassa Perunapronssi, joka on yhteydessä maan voimiin ja saa taikakalasopalla kaikki kylläisiksi. Apuun tulee myös Piuhasuhis, joka tekee hienon tietokoneen ja tuo mukanaan viisautta. Mutta vasta kun Meganoitsu saapuu ja saa lapset tanssimaan, taivaankanteen tulee reikä ja aurinko alkaa taas paistaa.
Taideteos koostuu ulkoseinällä olleista puiden kannoista juurineen, pronssisesta Perunapronssi -veistoksesta koulun aulassa (alunperin pihalla), sekä Piuhasuhiksesta ja Meganoitsusta koulun katolla ja sisällä.

Andersson halusi tutustuttaa myös uudet oppilaat teokseen ja teoksen tarinaan niin, että he tuntisivat itsensä osaksi sitä. Niinpä hän teki musiikkivideon, joka esittelee tarinan oppilaille tutulla tavalla. A capella -ryhmä Mumbo Jumboa pyydettiin kirjoittamaan laulu ja sitten Andersson työskenteli viikon ajan oppilaiden ja opettajien kanssa luoden kehykset videota varten.
Laulusta ”Hula bula tööt tööt” tuli koulun tunnussävel ja Meganoitsu talon katolla on toiminut koulun logona.

Taiteilijan kotisivuille ja musiikkivideoon pääset tästä linkistä:
Kantojen valtakunta